Om vapenexport.

I det här inlägget tänker jag utgå från att ni i alla fall vet någonting om Colombia. Annars får ni väl researcha via Säkerhetspolitik.se.
För det har ju nu uppmärksammats att FARC-gerillan innehar svenska vapen från Bofors. Då kan en tänka sig att Tomas Samuelsson med flera på Saab Bofors Dynamics borde ha något slags ansvar för vad som har skett i gerillans namn. Säljer en vapen till någon som en vet ska använda det till att mörda med - vilket såklart samtliga köpare ska - så borde det rimligtvis betraktas som medelhjälp till mord.
Nu vore det förstås ett väl hårt och orättvist straff för Samuelsson eftersom han faktiskt inte har sålt vapen direkt till FARC. Istället valde Bofors att sälja till Venezuela. Att däremot först kolla upp Venezuelas politik (kanske bara genom att googla Venezuela+FARC) var tydligen för mycket begärt.
Det hela kan jämföras med att vi skulle sälja vapen till exempelvis USA utan att först undersöka undersöka CIA's förhörsmetoder. VILKET VI GÖR!

Slutsats av det här? Säljer en vapen är en alltid medskyldig till de brott som begås med vapnen. I synnerhet om en säljer vapen till länder som en vet har undermåliga mänskliga rättigheter.
Idioti är ledordet.

Kommentarer
Postat av: Orre

Dehär är en intressant diskussion, men tyvärr så utgör vapenexport en stor del av sveriges ekonomi och BNP den står även för stor del av jobben inom industrin. Så det intressanta är att om sverige ska sluta exportera vapen (eller egentligen utrustning för militära ändamål, för såvida man inte är mcGyver så dödar man inte folk med en radio från LM Ericson) kommer sveriges ekonomi försämras. Såvida du inte är beredd att riskera att försämra din egen ekonomi så behövs tyvärr att sverige har värdens största vapenexport per capita. Svår men intressant fråga.

2009-07-30 @ 17:11:25
URL: http://orren.bloggy.se
Postat av: Emil

Jag tycker faktiskt inte att den är svår. Inte något. Vad det handlar om är ju att väga liv gentemot pengar. Det går aldrig att ursäkta vapenexport, och konsekvenserna av den, med att produktionen generar arbete och pengar.

Vapen som verktyg har ju endast en primär uppgift: att döda. Den uppgiften kan aldrig vara okej att göra profit på.

2009-07-30 @ 19:32:22
URL: http://emilbloggar.blogg.se/
Postat av: Orre

förstår dig och håller delvis med, men samtidigt om man tittar på hur mycket folk som blir arbetslösa och dom problem som uppstår när svenska industrier läggs ner så skulle ju dom problemen bli ännu större om en av dom största grenarna inom svensk industri försvann bara sådär, men självklart tycker jag de vore bättre om man bytte ut vapenexporten mot export av nåt mer konstruktivt

2009-07-31 @ 15:11:31
URL: http://orren.bloggy.se
Postat av: emil

yes. nu vill jag inte på något sätt angripa dig som person - eftersom du teoretiskt diskuterar, och inte anser - men ett resonemang likt ovan bör väl främst härledas till vardagsrasism. kontentan av resonemanget blir ju nämligen att ett svenskt arbete skulle vara viktigare än ett irakiskt liv. så är det ju givetvis inte.sen måste en väl också inse att det inte blir fred i de krigsdrabbade områdena bara för att bofors slutar att sälja vapen. det finns ju en grund för konflikter som hittas i helt andra frågor, men att sluta sälja vapen kan ju vara en bra början.för övrigt: varför har du lagt ner bloggy?

2009-07-31 @ 17:33:19
URL: http://emilbloggar.blogg.se/
Postat av: Orre

Jo jag förstår vad du menar, och jag är inte för att tillverka och sälja vapen. Det enda jag försöker mena är att alla sidor måste tas med i diskussionen. När detta är gjort bör man ju komma fram till att nackdelarna med vapenindustrin överväger fördelarna annars kan man ju diskutera ens tveksamma värderingar. Men man kan ändå inte komma ifrån att den så omtalade hemska svenska mass-arbetslösheten skulle bli ännu större om all svensk vapenindustri tvingades lägga ner.Sen kan jag personligen apropå krig tycka att man inte ska slåss, utan va snäll o kramas ;)Påtal om bloggy så är de bara för att jag är en lat, mycket lat människa men får ta o skärpa mig lite.

2009-07-31 @ 21:53:16
URL: http://orren.bloggy.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0