Om hur jävla viktig Zlatan är.

Så var första em-matchen spelad, och här sitter vi blyga, förnäma svenskar, och äntligen vågar jubla lite. Zlatans mål var förstås inte att leka med, och jag tänkte använda min tid i det offentliga rummet här, till att hylla vår konung. Givetvis inte Kalle, den gamle räven, utan Zlatan Ibrahimovich.

Han är nämligen större än vad vi någonsin kommer att få uppleva inom svensk fotboll. Nog för att han inte gjorde någon överdrivet bra match igår, förutom ett mål som får självaste Ronadinhio att blekna av avund. Och nog för att han inte, innan gårdagen, hade gjort mål i landslaget på två år. Men som han avgjorde Serie A, det gör bara en stjärna av allra högsta sort. Att vara skadad, hoppa in som avbytare i sista matchen, gå in och göra två mål på egen hand, och därmed avgöra hela Seria A. En av världens bästa ligor. Det gör bara Zlatan.


Och han är större än så.

För faktum är att han är minst lika viktig utanför fotbollsplanen, som på. Det går inte att föreställa sig hur viktig killen är, för de hundratusentals invandrarungdomar i svenska förorter. Han är en förebild, och någon att se upp till, precis på samma nivå som brasilianska gatubarn, ser upp till sina stjärnor.

Dessutom är han en alldeles perfekt bild av mångkulturen, och fungerar som ett stort utsträckt långfinger åt alla inskränkta Sverigedemokrater. För han är ju så osvensk. Så härligt osvensk, med sin självsäkerhet, sin sarkasm och sin lättsamhet.


Efter matchen igår fick Kalsong-freddi frågan om hur länge man kan njuta av en seger.

Svensk som han är, slänger han ut sig klyschor, om att "Ja, det blir ikväll och inatt, sen måste man ladda inför nästa match."

Zlatan på samma fråga svarar istället med ett flin: "Njä, det är bara att njuta tills nästa match börjar."

Och nog kanske exemplet är dåligt, men det finns en avgörande skillnad i kulturen.

Zlatan säger vad han vill säga. Zlatan gör vad han vill göra. Zlatan är Zlatan.

Använd 2 minuter och 38 sekunder av ditt liv, till att kika in följande klipp.
Det är helt klart värt det, även om man bryr sig lika mycket om fotboll som om svartmyror.


Nu tar vi Em-Guld med Zlatan i spetsen!

Kommentarer
Postat av: Tobias Lindgren

På vilket sätt är Zlatan Ibrahimovic "en alldeles perfekt bild av mångkulturen"?

2008-06-11 @ 19:06:55
Postat av: Emil

Trevligt att ha Tobias Lindgren här igen.

Jo, när ni pratar om mångkultur påvisar ni allt för ofta kriminalitet.

Zlatan visar en helt annan sida. En sida där vi kan leva i harmoni med människor från andra länder, och andra kulturer. Han visar den positiva sidan av mångkultur och invandring. Det är ju underbart att se honom.



En parantes är att utan invandring hade vi varken haft Zlatan eller Henke, utan hade fått nöja oss med Marcus Rosenberg. Då hade vi kunnat glömma Em.

2008-06-11 @ 19:48:03
URL: http://emilbloggar.blogg.se/
Postat av: Tobias Lindgren

Ibrahimovic är fortfarande osvensk i mina ögon. Henke är det däremot inte. De visar kanske en minimal positiv sida av invandring men knappast av mångkultur och MASSinvandring. Man kan inte använda de två som ett argument i en debatt om att Sverige ska ha Europas största invandring i antal och västvärldens största invandring per capita med 100 000 invandrare per år, något som vissa politiker dock vill. Det förstår du väl? Varken invandring eller mångkultur för alltid med sig negativa saker, men gör man en kalkyl och analys blir det alltid en stor övervikt för det negativa.



"En parantes är att utan invandring hade vi varken haft Zlatan eller Henke, utan hade fått nöja oss med Marcus Rosenberg. Då hade vi kunnat glömma Em."



Sverige har alltså aldrig kommit långt i EM eller VM före Ibrahimovics och Larssons tid? Det var något nytt...

2008-06-12 @ 18:56:39
Postat av: Emil

Svar, till Tobbe:

Jag har aldrig använt det som ett argument för massinvandring, jag har bara påvisat en bra sida med invandring.

Vad det gäller massinvandring, och flyktingpolitik, är det alltid vår skyldighet att hjälpa människor som har det svårt. Alltid.

Se det istället som att vi är det landet i västvärlden, som hjälper flest antal oskyldigt förföljda människor i krigsdrabbade länder.

Det är positivt.

2008-06-12 @ 20:13:47
URL: http://emilbloggar.blogg.se/
Postat av: Tobias Lindgren

"Vad det gäller massinvandring, och flyktingpolitik, är det alltid vår skyldighet att hjälpa människor som har det svårt. Alltid.

Se det istället som att vi är det landet i västvärlden, som hjälper flest antal oskyldigt förföljda människor i krigsdrabbade länder."



Mindre än tio procent av invandringen till Sverige utgörs av riktiga flyktingar som kan ha haft sådana förhållanden i sina hemländer. Det är värt att komma ihåg.

2008-06-12 @ 22:37:38
Postat av: Tobias Lindgren

För övrigt premierar inte den invandringspolitik som förs i Sverige flyktingar utan just invandrare. Det vore för övrigt mycket effektivare att hjälpa flyktingar i närområden istället för att ta hit dem.

2008-06-12 @ 22:38:32
Postat av: ludvig

emil, du skriver "Trevligt att ha Tobias Lindgren här igen", vilket ju bör betyda att han har skrivit här förut, troligtvis på lika dålig svenska även då. har du lust att länka till dessa kommentarer så att vi kan få äcklas av dem med?

2008-06-14 @ 01:06:19
URL: http://simpletwistoffate.blogg.se/
Postat av: Emil

Svar Tobias:

Jag vet att ni brukar använda det argumentet, men det är sakfel. Om man tittar på varifrån de flesta invandrarna kommer ifrån, så hittar man Balkan, Irak, Palestina, Afghanistan osv.

Att vi inte anser de platserna som instabila har bara med vår egen trångsynhet att göra.



Sv Ludvig:

http://emilbloggar.blogg.se/2008/may/om-martin-niemuller.html#comment

2008-06-14 @ 15:27:34
URL: http://emilbloggar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0