Bloggpaus.
I Moses fall handlar instruktionerna visserligen oftast om hur man bäst har ihjäl sina söner om de har varit olydiga. Om de t.ex. har festat för mycket rekomenderas stening. Att stena människor är liksom själva defintitonen av snällhet enligt Moses. Tror jag.
Nåväl. Om man av någon anledning vill kontakta mig kan man skriva ett mail till [email protected]. Förslagsvis skriver man saker som "åh, jag vill gifta mig med din blogg" eller "åh, jag vill gifta mig med dig". Om man hellre vill skriva att "jag vill stena dig till döds" får man göra det också förstås. Men då får man å andra sidan inga julklappar nästa jul. Allt enligt sann liberal anda.
För att vara snäll mot Lars Winnerbäck ska jag avslutningsvis skriva vad ni kan göra istället för att läsa min blogg. För jag vet att han nu sitter framför sin macintosh-skärm och tänker "ah, vad ska jag nu göra ända fram till maj?". Då är mitt förslag att ni kan titta på den här bilden.
När det väl har blivit maj och ni har tittat lite för många gånger på den där bilden, kan ni väl komma tillbaka hit? För det gör nog jag framåt sommaren. Tack för att ni läser och kommenterar. Som det heter.
På återseende.
Om transportmedel och hyllningskörer.
Förra våren var däremot ett undantag. Jag flög till Polen tur och retur, och räknar jag rätt blir det således två flygresor sammanlagt. På samtliga resor fick kaptenen applåder av resenärerna när vi landade(!).
Är inte det väldigt konstigt? För rätta mig om jag har fel, men det var väl ingen mirakulös flyguppvisning som kaptenen genomförde? Det var väl ingen show med loopingar och artisteri?
Gissningsvis inte. Gissningsvis var entimmesresan mellan Nyköping och Krakow en transportsträcka från punkt A till punkt B och en helt vanlig dag på jobbet för den berörda kaptenen. Det är inte så mycket att applådera åt.
För visst kan man ha förståelse för att man applåderade entusiatiskt åt bröderna Wrights första flygtur år 1903. Visst kan man åtminstone förstå dem som kallade det "en makalös bedrift" (eller vad man nu använde för ord på den tiden). Man kanske inte håller med dem - eftersom det kan tyckas ganska meningslöst att flyga i de 12 sekunder som turen varade enligt wikipedia - men man kan i alla fall förstå att det sågs som något nytt och fräscht. År 2010 känns det emellertid ganska självklart att kaptenen lyckas landa det flygplan som hen har bestämt sig för att köra. Utan att begära för mycket kan man väl säga att man faktiskt förväntar sig att kaptenen lyckas landa. Det är inget som kräver stående ovationer. Det känns ungefär som att applådera för att bibliotekarien lyckas med den oerhörda prestationen att placera Barnen i Bullerbyn på hyllan för barnböcker.
Nu vet jag inte, men gissningsvis är den här spaningen lika gammal som typ nämnda bröderna Wright. Och gissningsvis kan dessa flygkaptener faktiskt behöva känna lite uppskattning ibland. Det kan nog vara nyttigt för dem att känna att de också gör någonting viktigt - för det gör de ju. Men om nu folk typ vill ligga med flygkaptener för att de lyckas landa ett flygplan, då är det väl inte mer än rätt att även lokförare får sin uppskattning. Därför är mitt förslag följande: Applådera även när du åker tåg!
För alla som någon gång har försökt att åka tåg i vinter vet att det minsann inte är någon enkel uppgift att vara lokförare. Även om tåget har funnits sedan 1800-talet har tekniken uppenbarligen inte kommit så långt att man kan komma fram i tid. Eller ens komma fram alls. Därför är det väl just lokförare om några som ska ha beröm om de lyckas ta sig från punkt A till punkt B. Det är väl lokförare som förtjänar fan groups på facebook - inte flygkaptener.
Alltså: Nästa gång du åker tåg - dvs till sommaren - hyllar du lokföraren med stående ovationer innan du kliver av! För år 2010 är det avsevärt mycket svårare att köra ett tåg än ett flygplan.
Tänk på det.
Om roliga youtube-klipp.
För ska man säga något om dem, så ska det nämnas att de hittade den absolut härligaste programidén i och med tv-programmet 100 Höjdare. (Jag säger härlig eftersom jag inte kan bestämma mig för om det är banalitet eller genialitet - skillnaden är som bekant hårfin). Programidén var helt enkelt att visa upp olika youtube-klipp för typ Henrik Schyffert vars uppgift var att kommentera klippet i fråga. Alltså ungefär som en vanlig grabbig fredagskväll i en valfri svensk småstad.
Nu ska det sägas att det visserligen är lördag just idag, men eftersom jag är grabbig och befinner mig i en svensk småstad, tänker jag att det idag är ett utmärkt tillfälle att följa detta spår. Alltså att visa upp ett youtube-klipp och skratta åt det. Håll till godo:
Det något beskurna klippet innehåller som framgår poeten Marcus Birros filosofiska resonemang kring snatteri. Det är förstås synd att klippet bara är elva sekunder långt, för det hade varit guld värt att få, det något konstiga resonemanget utvecklat. För vad var det egentligen han menade med att snatteri handlar "jävligt mycket om att det är ett krig"? Ett krig mot butikskontrollanterna på Ica? Nog för att det är allmänt känt att väktare är de som inte kom in på polishögskolan pga aggressivitetsproblem, men är verkligen krig det rätta ordet att använda? Och är det framför allt "vår förbannade skyldighet att snatta" i så fall?
Jag vet förstås inte riktigt hur han menade, men eftersom alla kulturarbetare är vänsterinspirerade kan vi gissa att han famnade efter något marxistiskt talesätt om att egendom är stöld. Och ja, möjligtvis är citaten tagna ur sitt sammanhang, och troligtvis har han ändrat uppfattning idag, och visst har Marcus Birro ändå gjort mycket klokt genom åren, men faktum kvarstår: det är ett på tok för roligt youtube-klipp!
Tack för det, Marcus.
Om världsmästartitlar.
Nu är jag vare sig kunnig om eller intresserad av amerikansk fotboll, men på grund av diverse omständigheter är jag ändå medveten om att finalen i den högsta ligan - det sk. Super Bowl (=superbollen?) - avgjordes för någon vecka sedan. Efter det valde medier av alla dess slag att titulera vinnarna - New Orleans Saints - som världsmästare.
Paus för burkskratt.
För rätta mig om jag har fel, men är det inte att hälla lite för mycket vatten på kvarnen att titulera någon som världsmästare i en sport som redan per se är avgränsad från världen? För var i kan skillnaden bestå av att vara Amerikansk mästare eller Världsmästare i en sport som Amerikansk fotboll? Gissningsvis ingenstans.
För att ingen nu ska påstå att människor från Amerika (och med Amerika menas såklart inte Amerika utan snarare Nordamerika eller rentav USA) har en tendens att lätt framhäva storheten i det de gör, vill jag också poängtera att människor från Sverige lider av samma problem. Vid ungefär samma tidpunkt (nu gissar jag - har väl ingen klocka heller) som New Orleans blev världsmästare i amerikansk fotboll blev nämligen Sverige världsmästare i bandy. Till saken hör att det faktiskt är svårare att bli svensk mästare i bandy än världsmästare eftersom bandy bara spelas i typ två länder. För att kunna titulera sig som världsmästare i bandy behöver man således bara vinna en match. Typ.
Men det är klart att det är roligt för dem, både svenskarna och amerikanerna, att kunna vara bra på någonting. För egen del nöjer jag mig med att vara världens bästa skribent på emilbloggar.blogg.se
Det går också bra.
Ett litet, litet skämt.
Hur skämtet lyder? Nej, det är bara så - ett ord. Eventuellt att lingvister hade kallat det något annat än just skämt. Vet väl inte jag heller.